Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Potpisano Pismo namjere između Ureda Predsjednika RH i HIO programa

Potpisano _Pismo namjere_ između Ureda Predsjednika RH i HIO programa

Ured Predsjednika Republike Hrvatske uključio se u provedbu programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red (House in Order – HIO program) s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti u objektima koje koristi Ured Predsjednika te ispunjavanje obveza koje propisuju direktive Europske unije o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu.

Pismo namjere potpisali su Joško Klisović, predstojnik Ureda predsjednika RH i Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

Iako se u Uredu Predsjednika RH na Pantovčaku već provode određene mjere štednje - sve žarulje zamijenjene su štednima, a u objektima koji se ne koriste isključuje se struja - uslijedit će i nove mjere. U narednom periodu uspostavit će se registar zgrada i nekretnina kojima Ured raspolaže te će se kontinuirano pratiti potrošnja energenata i sustavno provoditi mjere energetske efikasnosti. Također, započet će se s primjenom principa Zelenog ureda koji će u potpunosti zaživjeti nakon što se održe motivacijske radionice za sve zaposlene u Uredu Predsjednika. 

U provedbu HIO programa uključeno je svih 16 ministarstva Vlade RH i u protekle dvije godine, od kada je program pokrenut do listopada 2010., provedbom „besplatnih mjera“ ostvarene su uštede od 5.4 milijuna kuna. Dodatnim financijskim ulaganjima, od oko 300.000 kuna, realizirane su daljnje uštede u iznosu od gotovo 2 milijuna godišnje, pa ukupne ostvarene uštede iznose više od 7.4 milijuna kuna.

Uz HIO program UNDP u Hrvatskoj provodi i nacionalni projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama RH (SGE projekt) u čiju se aktivnu provedbu do sada uključilo 82 od 127 gradova te svih 20 županija. S obzirom da je edukacija ključna pretpostavka za energetsku efikasnost, u sklopu HIO programa provode se radionice i edukacija za zaposlenike javne uprave, ali i građane kroz promotivne aktivnosti i sustav EE info točaka kojih u ovom trenutku u Hrvatskoj ima 78 (24 info-ureda, 24 info galerije, 5 info kutaka, 6 info centara te 19 info panoa). Tečaj za energetske savjetnike uspješno je završilo preko 450 djelatnika javnog sektora, odnosno predstavnika timova energetske efikasnosti iz ministarstava, gradova i županija.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Grijaća tijela redovito čistite, kako nečistoće ne bi sprječavale prolaz topline te pazite da ne budu zaklonjena zavjesama i namještajem, jer to smanjuje njihov toplinski učinak.