Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Radionica Korisni EE savjeti za nastavno osoblje OŠ Stanovi u Zadru

Radionica _Korisni EE savjeti_ za nastavno osoblje OŠ Stanovi u Zadru

U OŠ Stanovi u Zadru danas je održana edukacijsko-motivacijska radionica Korisni EE savjeti o uštedi energije u zgradarstvu za nastavno osoblje ove obrazovne institucije. Prisutne je pozdravila voditeljica EE tima Zadar, Žana Klarić, koja je naglasila obveze javnog sektora u provođenju sustavnog gospodarenja energijom te ukratko predstavila Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji i Izazov 20-20-20.

Koordinatorica SGE projekta za sjevernu Dalmaciju, Jelena Atlić McColgan ukratko je prezentirala aktivnosti provedene u Gradu Zadru u sklopu SGE projekta. Uslijedili su savjeti za racionalno korištenje energije u kućanstvima i na radnom mjestu u cilju postizanja bolje energetske efikasnosti, smanjenje režijskih troškova te indirektno smanjenje emisija stakleničkih plinova. Skrenuta je pažnja na stanje vodnih resursa u Hrvatskoj i svijetu te predloženi jednostavni savjeti za uštedu tog energenta.

Prisutni su saznali se najveće uštede mogu očekivati potpunom toplinskom izolacijom pročelja objekta te zamjenom vanjske stolarije. Radionicu je nastavila asistentica na projektu, Lana Hudetz koja je navela savjete i jednostavne mjere za uštedu energije potrebne za grijanje objekata, o ispravnom korištenju energije u sustavu rasvjete, grijanja, hlađenja te pozvala sve prisutne da posjete EE info centar Zadarske županije, gdje im na raspolaganju stoje energetski savjetnici koji će im na konkretnim slučajevima predložiti EE mjere.

Održavanjem ovakvih radionica želi se promijeniti svijest o energetskoj efikasnosti. Iskustva su pokazala da samo promjenom ponašanja očekivane uštede energije mogu biti od 5-10% na godišnjoj razini.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Vegetacija posađena na sjevernoj strani kuće osigurava zaklon od hladnih sjevernih vjetrova.