Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Radionica Uvod u Zeleni ured za ravnatelje škola Varaždinske županije

Radionica _Uvod u Zeleni ured_ za ravnatelje škola Varaždinske županije

U skupštinskoj dvorani Županijske palače održana je radionica Uvod u Zeleni ured namijenjena upoznavanju ravnatelje/ice osnovnih i srednjih škola s konceptom Zelenog ureda i s aktivnostima koje će se provoditi u školskom sustavu te njihovom ulogom u procesu uvođenja Zelenog ureda i zelenog poslovanja u školama Varaždinske županije, a sve kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš te troškovi za energente i uredske resurse.

Mladen Antolić, koordinator SGE projekta za Sjeverozapadnu Hrvatsku, u svojem je pozdravnom govoru pohvalio angažman Županije te naznačio kako je cilj uvođenja koncepta Zelenog ureda provođenje aktivnosti kroz jednostavne i racionalne mjere uštede kako u nabavi potrošnog materijala i opreme, tako i općenito pri trošenju energije. Pojasnio je kako će se u roku devet mjeseci po školama uspostaviti praksa i aktivnosti Zelenog ureda na način da će se prvo raditi analiza kako i koliko energije škole troše kroz svojevrstan energetski 'pregled' objekata, nakon toga popisati potrošači, napraviti analiza   te na kraju predlagati konkretne mjere uštede. Pritom će svaka škola imenovati svog koordinatora koji će biti voditelji zelenog ureda u školi, nakon čega će slijediti edukacije za sve učenika i djelatnike škole.

Sam koncept Zelenog ureda prisutnima je detaljnije izložio energetski savjetnik Admir Pajić naglasivši kako energetska efikasnost zapravo znači činiti isto, ali s manje energije, dok štednja energije podrazumijeva određena odricanja. Prema njegovim riječima mjere energetske efikasnosti u okviru ovog projekta prvenstveno će se odnositi na savjesnije ponašanje potrošača, a takve mjere najčešće donose značajne uštede. "Energetski efikasno ponašanje prepoznato je kao dobar način za postizanje ušteda, a mi ćemo kroz   uspostavu Zelenog ureda provoditi aktivnosti za edukaciju i podizanje svijesti djelatnika o važnosti racionalnog korištenja energije i ostalih resursa kako na radnom mjestu tako i u vlastitom domu" najavio je Pajić, izdvojivši najvažnija načela Zelenog ureda: efikasno korištenje energije i materijala, smanjenje otpada, te recikliranje.

 
image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Povremeno očistite od prašine stražnju stranu hladnjaka gdje se oslobađa toplina (ali pažljivo da ne oštetite cijevi). Zaprljane cijevi otežavaju prijelaz topline što povećava potrošnju energije.