Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Radionica o lokalnim EE aktivnostima održana i u Koprivnici

Radionica o lokalnim EE aktivnostima održana i u Koprivnici

Danas je u Gradskoj vijećnici održana regionalna radionica pod nazivom Lokalne aktivnosti za uštedu energije i energetsku efikasnost, a okupljene je u ime zamjenice gradonačelnice, pozdravila njezina savjetnica Helena Hećimović. Cilj radionice je poticanje javnog dijaloga o mjerama uštede energije i energetske efikasnosti te njihovu širu provedbu na lokalnoj razini. Regionalna radionica organizirana je u sklopu projekta ENCRO - Promocija i testiranje netehničkih mjera za uštedu energije u Hrvatskoj.

Projekt ENCRO (eng. Promoting and Testing Soft Measures for Energy Savings in Croatia) provodi se uz financijsku pomoć EU. Cilj projekta ENCRO je povećanje svijesti i znanja građana o mjerama uštede energije i energetskoj efikasnosti. Nositelj projekta je Baltički okolišni forum iz Njemačke (BEF), a projektni partneri su Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) te gradovi Koprivnica i Ivanić-Grad. 

Jasna Golubić, pročelnica upravnog odjela za izgradnju grada i upravljanje imovinom predstavila je gradsku inicijativu pod nazivom "Novo lice Koprivnice" kojom se želi stvoriti zelenu, energetski efikasnu/neovisnu i prosperitetnu Koprivnicu nove kulture življenja. Koprivnica u svoj razvoj i kulturu življenja već godinama uvodi koncept održivog razvoja, razvoja koji nije na štetu prirode, a takav pristup temelj je budućih planova razvoja grada.

Mladen Antolić, koordinator na SGE projektu, predstavio je aktivnosti SGE projekta, korake u provedbi, EE Info točke i publikacije koje su izrađene u sklopu projekta. Posebno je predstavljena brošura 200 EE savjeta te Tipske mjere koja svaka na svoj način pružaju korisne informacije o primjeni mjera za povećanje energetske efikasnosti u kući.

Miljenko Vuković, tehnički asistent na projektu održao je prezentaciju pod nazivom Učinimo gradske objekte energetski efikasnim u kojoj su nastavno na obilazak objekata u vlasništvu Grada Koprivnice prikazani uočeni nedostaci i dana stručna objašnjenja vezano uz mjere poboljšanja i smanjenje utroška energije u tim objektima.

Na Glavnom trgu se nalazio i EE kombi Grada Osijeka kojeg su u pauzi obišli sudionici radionice, a građani su od suradnika SGE projekta iz Osijeka mogli saznati kako instalirati solare i fotonaponske panele na krovu svoje kuće.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Ugradite programibilne termostatske ventile koji reguliraju temperaturu prostorije na način da upravljaju protokom ogrjevnog medija.