Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Radionica o peletima pobudila velik interes u Sisku

Radionica o peletima pobudila velik interes u Sisku

U Sisku je danas održana stručna tematska radionica Grijanje na pelete uz potporu sunčeve energije. Još jedna u nizu radionica u organizaciji EE tima Grada Siska, pobudila je velik interes Siščana i prostor Gradske vijećnice ispunila do posljednjeg mjesta. Cilj radionice bio je informirati zainteresirane građane o mogućnostima i prednostima korištenja peleta u sustavima grijanja kao i primjeni sunčanih sustava za pripremu potrošne tople vode i potporu grijanju. 

Predavanja su održali renomirani stručnjaci iz ovog područja, a sve prisutne pozdravio je pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i ruralni razvoj Anto Rajić.

- Želimo vam prezentirati naša dobra iskustva koja imamo s netom završenog projekta na Područnoj školi u Hrastelnici koja je prva škola u županiji, a možda i u Hrvatskoj, u kojoj se kao ogrjev koriste pelete, prešani ostaci drveta koji spadaju u obnovljive izvore energije. Ekološki su vrlo prihvatljiv energent jer imaju neutralan CO2, prihvatljivi su i cijenom, a ostvaruju značajne uštede – rekao je Rajić. 

Velika prednost peleta obzirom na drvene cjepanice je njihova jednostavnost upotrebe i količina posla povezana s njima. Peći na pelete gotovo uvijek imaju automatski sistem ubacivanja istih, što znači da je dovoljno samo povremeno napuniti spremnik za pelete te će automatika, ovisno o potrošnji topline u kući regulirati potrebnu količinu ubacivanja peleta u peć. Peleti, dolaze pakirani u vrećama, njihovo skladištenje ne predstavlja mnogo posla i ne traži mnogo prostora. Peleti su također izuzetno pogodni za staračka domaćinstva jer ne zahtijevaju fizički napor u svojoj pripremi te za razliku od drvenih cjepanica iza njih ostaje izuzetno malo pepela.

- Ukoliko se grijete na centralno grijanje, jedino u što trebate investirati je oprema kotlovnice, tj. ugradnja kotla i popratne opreme te troškovi montaže. Cijena ovih sustava varira ovisno o snazi, količini automatske regulacije i popratne opreme te je teško dati paušalnu procjenu isplativosti. Svaki projekt je priča za sebe i isplativost zamjene kotlovnice uvelike ovisi o potrošnji korisnika, vrsti goriva koju koristi te o rastu cijena tog energenta u budućnosti – rečeno je na radionici na kojoj je dat i precizniji odgovor o isplativosti ulaganja u zamjenu kotlovnice za loživo ulje kotlovnicom na pelete. Osim toga, na radionici su prikazane i mogućnosti korištenja sunčanih kolektora za pripremu potrošne tople vode kao i potporu sustavu grijanja na pelete.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Kod kuhanja koristite minimalnu potrebnu snagu. Kad voda proključa, smanjite snagu grijaće ploče na najnižu moguću da zadržite ključanje. S većom snagom nećete postići brže kuhanje već će samo voda brže ispariti.