Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Radionice Zelenog ureda u sklopu HIO programa već 2 godine u akciji

 Radionice _Zelenog ureda_ u sklopu HIO programa već 2 godine u akciji

Na današnji dan obilježavamo dvije godine održavanja radionica Zelenog ureda koje se provode u sklopu programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red. Prva radionica Zelenog ureda održana je za djelatnike tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva uz prigodnu konferenciju za medije.

Sunčana Matić, asistentica na HIO Programu i komunikacije te Miroslav Lesjak, koordinator na HIO Programu krenuli su u pravu avanturu života. Obišli su 13 ministarstava i dvije institucije u kojima su održali radionice Zelenog ureda i educirali djelatnike o prednostima energetski efikasnog ponašanja i mogućim financijskim uštedama. Na tom putu dugom dvije godine doživjeli su razne zanimljive situacije i upoznali mnoge zanimljive ljude. Na radionicama su sudjelovale različite osobe po svojoj funkciji; od državnih tajnika, ravnatelja, upravitelja, pa do stručnog i administrativnog osoblja te raznog pomoćnog osoblja. Za sve je sadržaj radionice bio isti, baš kao i sam cilj koji se odnosi na minimalnu promjenu ponašanja prema potrošnji energije kako bi se smanjio negativan utjecaj prema okolišu i ostvarile financijske uštede. Veliku podršku Zelenom uredu pružio je i sam predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović koji je zajedno sa svojim suradnicima u studenom 2011. sudjelovao na ovoj motivacijskoj radionici i to kao pettisućiti javni djelatnik.

U dvije godine je u 234 održane radionice Zelenog ureda sudjelovalo 5987 djelatnika. Na radionicama se govori o klimatskim promjenama, energetskoj efikasnosti, područjima potrošnje energije te konkretnim savjetima vezanim za uštede u uredima i u vlastitim domovima. Moguće uštede za energente i uredske resurse su oko 10% samo primjenom savjeta s radionice. Na radionicama se također redovito ukazuje na nivo javne svijesti u Hrvatskoj koji je izuzetno nizak kada je u pitanju: odgovorno ponašanje prema okolišu i energiji, smanjenje štetnih emisija CO2 u atmosferi uslijed proizvodnje energije izgaranjem fosilnih goriva te smanjenje količine novca koja se izdvaja za potrošenu energiju. Općenito sve aktivnosti programa Dovesti svoju kuću u red nude mogućnost za ostvarenje pomaka u klimatskoj politici, korištenju obnovljivih izvora energije i stvaranju tzv. zelenih radnih mjesta potičući ljude na poduzimanje malih koraka koji zbrojeni svi zajedno predstavljaju veliki rezultat. Obzirom na veliki broj radionica koji je pred nama Zeleni ured dobio je pojačanje u još dvoje kolega, a to su: Iva Nekić, asistentica i Mislav Kirac, asistent na programu Dovesti svoju kuću u red

Zeleni ured ide dalje, a mi mu želimo sretan 2. rođendan! 

/assets/images/post/109/list/thumb/2010_03_25, MOBMS 008.jpg
Radionica Zelenog ureda u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, održana 25. ožujka 2010. godine
image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Smanjenje potrošnje vode moguće je postići i ugradnjom perlatora na slavine. Perlatori miješaju mlaz vode sa zrakom kako bi istekla znatno manja količina vode.