Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Radionice o OIE na Kinookus festivalu u Stonu

Radionice o OIE na Kinookus festivalu u Stonu

Nakon uspješnog sudjelovanja u prošlogodišnjem Kinookus festivalu s glavnom temom „Energija hrane", stručnjaci UNDP-a Robert Pašičko i Marko Capek su sa svojim projektom AlterED i ove godine prisustvovali ovom malom, ali velikom festivalu hrane i filma. Kinookus festival se održava već četvrtu godinu zaredom u Stonu i jedan od glavnih karakteristika mu je upravo zaštita okoliša i održivost te promocija istoga, a ovogodišnja tema bila je „Seedom -  sjeme slobode". AlterED je u dva dana festivala održao dvije radionice za djecu, gdje su zainteresirana djeca uz zabavnu prezentaciju, animirane filmove, križaljke i kviz s bombonima i bedževima naučili sve što u svojim godinama trebaju znati o obnovljivim izvorima energije i kako u svojem domu uštedjeti energiju. 

Za one nešto starije, održana je prezentacija i otvorena diskusija na temu Energetskih zadruga. Energetske zadruge predstavljaju udruženje ljudi iz lokalnih zajednica, koji udružuju vlastite financijske i materijalne resurse, kako bi uspostavili vlasništvo nad proizvodnjom energije iz lokalnih obnovljivih izvora energije. Ekonomski potencijal zadruga,koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora, je u lokalnim ulaganjima, stvaranju novih poslova i prihoda za lokalnu zajednicu. Time se stvara veća energetska stabilnost (manji uvoz energije u lokalnu zajednicu) zahvaljujući upotrebi dostupnih lokalnih obnovljivih izvora. Ovim putem se sprječava energetsko osiromašenje, koje nastaje zbog visokih cijena nekontrolirane i/ili uvezene energije. Na ovaj način, obnovljiva energija postaje glavni oslonac održivom razvoju kroz ne samo energetski već i ekonomski, društveni i ekološki aspekt razvoja zajednice. Više o energetskim zadrugama može se saznati na www.zadruge.hr

Nakon završenih AlterED radionica, Solaar band je zabavio publiku glazbom, a zabavi su se pridružili oni nešto mlađi, kao i oni malo stariji.

/assets/images/post/1228/list/thumb/AlterED_Kinookus_V.JPG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Izolirajte cijevi tople vode koje prolaze kroz negrijane prostore. Cijev koja vodi od kotla do spremnika s toplom vodom treba biti izolirana, kao i spremnik vode.