Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Komiži održana konferencija Energetika na otocima

U Komiži održana konferencija _Energetika na otocima_

U Komiži na otoku Visu je od 26.-28. ožujka održana konferencija Energetika na otocima. Konferencija je prvenstveno bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalne samouprave na otocima, a cilj je bio informiranje i educiranje o postojećim mogućnostima gospodarenja energijom i poboljšanju stanja energetskih sustava na otocima. Također, potaknuta je i međusobna suradnja gradova na otocima te njihova suradnja sa županijama, s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti na otocima.

Konferencija je bila podijeljena u tri radna tematska dijela - gospodarenje energijom na otocima; financiranje, pravni okvir i realizacija projekata te provođenje projekata, a sudjelovalo je više od 100 sudionika, većinom predstavnika jedinica lokalne samouprave sa otoka i obalnih županija.   

Alessandro Fracassetti, zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a, u svom pozdravnom govoru je istaknuo: „Energetika, nedostatak energije i utjecaj proizvodnje energije na okoliš vrlo su aktualna svjetska tema. Jedan od načina borbe s tim problemima je i poboljšanje energetske efikasnosti kroz sustavno gospodarenje energijom kao i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije. Ako izuzmemo proizvodnju energije u velikim hidroelektranama, u Hrvatskoj se tek 1% energije dobiva iz obnovljivih izvora, a potencijali su izuzetno veliki, pogotovo na otocima“.

Vinko Mladineo, direktor FZOEU-a, istaknuo je kako Fond financira 240 projekata vezanih uz obnovljive izvore energije, kojima je kapacitet snage u vrijednosti dvije nuklearne elektrane Krško. „Održivo ulaganje u energetski razvoj, pogotovo kroz korištenje obnovljivih izvora energije poput sunca, vjetra, biomase i malih hidrocentrala, pretpostavka je za sigurnost opskrbe energijom kao i za konkurentnost tog sustava te zaštitu okoliša,“ naglasio je Mladineo. 

Predstavnik MZOPUG-a i pomoćnik ministrice za gospodarenje okolišem doc.dr. Daniel Rolph Schneider, istaknuo je da je dugoročni cilj države kontroliranje emisije stakleničkih plinova kroz provođenje prikladnih mjera u sektorima proizvodnje i, pogotovo, finalne potrošnje energije.

Tajana Huzak, načelnica u Upravi za otočni i priobalni razvoj, pozdravila je skup ispred MMPI-a te podsjetila na potrebu poboljšanja uvjeta života na otocima koje se treba provoditi kroz načela održivosti, a samim time i ulaganjima u razvoj i energetiku. 

Uz Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), suorganizatori ove konferencije bili su i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI), HEP ESCO, PROplin te Hrvatsko društvo za ukapljeni naftni plin (HDUNP). Domaćini konferencije bili su Splitsko-dalmatinska županija i Grad Komiža.

/assets/images/post/380/list/thumb/konferencija_Komiza2.JPG

  

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE 

BROŠURA KONFERENCIJE

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prilikom izbora štednjaka, odaberite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od el. energije, a vrijeme kuhanja i lakoća reguliranja temperature je puno brža.