Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Osijeku održan Okrugli stol o ISGE sustavu

U Osijeku održan Okrugli stol o ISGE sustavu

U Osijeku, u BIOS – poduzetničkom inkubatoru, održan je dvodnevni okrugli stol o Informacijskom sustavu za gospodarenje energijom (ISGE). ISGE je internetska aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora, nastala u sklopu provedbe SGE projekta te predstavlja neizbježan alat za sustavno gospodarenje energijom, a koriste ga Uredi za gospodarenje energijom u svim hrvatskim gradovima i županijama (lokalni i regionalni EE timovi).

Grad Osijek se u SGE projekt uključio 2008. godine i prvi je grad u Hrvatskoj koji u ISGE sustavu ima kompletne podatke o potrošnji energije u objektima u svom vlasništvu i na korištenju za razdoblje od 2007. do 2011. godine te stoga služi kao reprezentativni primjer prilikom predstavljanja mogućnosti ISGE sustava na nacionalnoj razini.

/assets/images/post/449/list/thumb/ISGE Okrugli stol.JPGOkrugli je stol okupio sve administratore ISGE sustava, koji su razmijenili iskustva rada u sustavu te predložili nove mogućnosti koje će pojednostaviti rad, ali i povećati funkcionalnost ISGE sustava. Raspravljalo se o trenutnom stanju ISGE sustava, njegovim prednostima, nedostacima i prijedlozima za poboljšanje. Predstavljene su i nove mogućnosti ISGE sustava, točnije analiza i interpretacija podataka o potrošnji energenata u pojedinim objektima, kao i  na razini regija. U sklopu okruglog stola, bilo je riječi i o mogućnostima implemetacije novih tehnologija – primjerice, povezivanje distributera s ISGE sustavom te uvođenje daljinskih očitanja, odnosno automatskog unosa računa u ISGE, koji bi dodatno rasteretio korisnike. Pilot projekt daljinskog očitanja trenutno se provodi na 20ak objekata u vlasništvu Vlade RH. 

/assets/images/post/449/list/thumb/ISGE administratori.JPG

Okrugli stol je okupio sve administratore ISGE sustava

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Fotonaponski sustav koji prati kretanje sunca i prema tome rotira fotonaponske module (tzv. tracking sustav) može proizvesti i do 40% više električne energije u odnosu na fiksni fotonaponski sustav.