Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Poreču predstavljen SGE projekt i održana ISGE radionica

U Poreču predstavljen SGE projekt i održana ISGE radionica

U prostorijama Osnovne škole Poreč danas je Anja Kolacio, energetski administrator EE projekta održala prezentaciju o projektu Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE). Radionicu su organizirali voditelji porečkog EE tima Ugo Musizza i Gordana Lalić, kako bi sve imenovane odgovorne osobe i kućni majstori shvatili važnost uključenja Grada Poreča u SGE projekt potpisivanjem Pisma namjere i Energetske povelje 14. svibnja 2013. godine.

Registar zgrada Grada Poreča je već dostavljen i uključuje 30 zgrada o kojima su podaci već uneseni u Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE). Ovom prilikom su riješene i određene nedoumice o gradskim objektima s obzirom da na njima nisu izvršeni energetski pregledi te je imenovano 16 odgovornih osoba koje će se brinuti o praćenju potrošnje odnosno energetskoj efikasnosti na gradskim objektima.

Prisutnima je predstavljen SGE projekt - njegov tijek, napredak i uspjeh, kao i sve obveze EE tima, odgovornih osoba i korisnika objekata. Pojašnjen je Registar zgrada, kao i ISGE sustav koji predstavlja ključan alat za gospodarenje energijom. Predstavljene su i aktivnosti Istarske županije te ostalih gradova na području Istre koji su dugogodišnji partneri Projekta, ali je i ukazano na moguće propuste u okvirima gospodarenja energijom.

Istoga dana održana je i ISGE radionica za korisnike, na kojoj su svi prisutni detaljno upoznati sa sustavom, njegovom ulogom, funkcijom, mogućnostima i prednostima. Energetska administratorica sustava Anja Kolacio i tehnički asistent Tomislav Jergović pomogli su korisnicima pri unosu svakoj pojedinog računa za sve energente i vodu, demonstriran je način unosa očitanja te je domarima pojašnjen način očitanja digitalnih brojila električne energije.

Bez obzira što je Grad Poreč posljednji koji se uključio u SGE Projekt sa područja Istre, svi članovi EE tima su svoje obveze shvatili vrlo odgovorno i ozbiljno te se očekuje uspješna provedba SGE projekta sa konkretnim energetskim uštedama.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Fotonaponski sustav koji prati kretanje sunca i prema tome rotira fotonaponske module (tzv. tracking sustav) može proizvesti i do 40% više električne energije u odnosu na fiksni fotonaponski sustav.