Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Prelogu otvorena Zelena EE knjižnica

U Prelogu otvorena Zelena EE knjižnica

U Knjižnici i čitaonici Grada Preloga danas je svečano otvorena Zelena knjižnica energetske efikasnosti (ZeeK). Grad Prelog je osmi grad u Hrvatskoj koji je dobio svoju ZeeK u sklopu provođenja EE projekta te svojim građanima ponudio još jedno mjesto za informiranje o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. ZeeK na jednom mjestu obuhvaća stručne publikacije i brošure razvijene u sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, namijenjene stručnjacima i građanima, a smještena je u gradskoj Knjižnici i čitaonici na adresi Glavna ulica 33.

Na svečanom otvorenju knjižnice, pozdravnim govorom nazočnima se obratila Nina Lesinger, ravnateljica Knjižnice i čitaonice: „Veseli nas što je upravo naša knjižnica uspjela uvrstiti ZEEK u svoju zbirku jer i na vlastitom primjeru pokazujemo koliko je važno racionalno gospodarenje energijom i energetskim resursima. Naime, zgrada u kojoj se sada nalazimo je energetski certificirana i nosi energetski razred B. S obzirom na rast i razvoj našeg grada i zajednice, te zainteresiranost ljudi za investiranje u efikasnija energetska rješenja, smatramo da je nužno građanima ponuditi korisnu i kvalitetnu literaturu vezanu za dotičnu tematiku. Uvođenjem fonda zelene knjižnice, upravo smo učinili ogroman korak prema zelenom informiranju ne samo građana našeg grada već i žitelja naše županije.“

Miljenka Radović, pročelnica Upravnog odjela za upravu i društvene djelatnosti Grada Preloga pozdravila je inicijativu preloške Knjižnice i čitaonice: „Iznimno nam je drago da se u našem gradu otvorila Zelena knjižnica EE i veseli nas suradnja koju imamo s UNDP-om, s kojima je u suradnji i OŠ Prelog uspješno realizirala projekt o svjetlosnom onečišćenju (Light Saving City of Prelog). Energetika postaje sve važnija tema i ohrabrujuće je vidjeti da se na pravi način o njoj educira i priča.“ zaključila je.

Mladen Antolić, koordinator za sustavno gospodarenje energijom u javnom sektoru u sklopu EE projekta pojasnio je kako je sedmogodišnji rad UNDP-ovih stručnjaka na povećanju energetske efikasnosti u Hrvatskoj rezultirao impresivnom bazom znanja. „Ova zbirka ima širok raspon: od tehnoloških priručnika za energetske savjetnike, preko brošura namijenjenih građanima pa sve do animiranog filma za osnovnoškolsku djecu. ZeeK ima za cilj informacije učiniti još dostupnijima građanima i stručnjacima i predstavlja važnu komponentu u sustavnom informiranju razvijenom u sklopu EE projekta, poput EE info točaka, web stranice projekta te besplatnog info telefona. Građani Preloga su također uvijek dobrodošli i u gradski EE info centar, na adresi Donja 37, Cirkovljan.“

/assets/images/post/1204/list/thumb/Otvorenje ZeeK_Prelog_V.JPG

 

/assets/images/post/1204/list/thumb/Otvorenje ZeeK_Prelog_V1.JPGNakon otvorenja ZeeK-a, projektni tim OŠ Prelog predstavio je suradnju s UNDP-om na projektu Prelog - grad koji čuva svoje svjetlo. Program je završio otvorenjem izložbe socijalne zadruge Humana Nova, društvenog poduzeća koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Izložbu, koja će trajati do 15. srpnja, otvorio je novi gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek. Tom prilikom izrazio je zadovoljstvo suradnjom s UNDP-om i još jednom zahvalio na doniranoj knjižnici. 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Instaliranjem elektronskih razdjelnika toplinske energije moguće je individualno mjeriti potrošnju toplinske energije po stanovima, čime se omogućuje potrošačima da plaćaju onoliko energije koliko i potroše.