Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Splitu održana prva radna SGE konferencija

U Splitu održana prva radna SGE konferencija

U hotelu „Le Meridien Lav" u Splitu, od 12. do 14. svibnja 2008. uspješno je održana prva radna konferencija Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH.

Konferencija je započela u ponedjeljak, 12. svibnja, svečanom premijernom projekcijom filma „Moj EE grad" nakon čega je upriličena gala večera za sve sudionike.

Prvog radnog dana konferencije, 13. svibnja, uvodnim govorima skupu su se obratili: Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj, Željko Tomšić, nacionalni direktor projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, Ivan Kuret, gradonačelnik Grada Splita, Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i gradonačelnik Grada Rijeke, Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije, Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nikola Ružinski, državni tajnik, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva rada i poduzetništva.

Također je usvojena Energetska povelja gradonačelnika i župana, čime su se gradovi i županije potpisnici povelje obvezali na povećavanje energetske efikasnosti, upotrebu obnovljivih izvora energije te sustavno gospodarenje energijom, s ciljem uštede financijskih sredstava i zaštite okoliša, i održivog razvoja lokalnih zajednica na dobrobit svih građana. Povelju je do konferencije potpisalo ukupno 105 potpisnika, 88 od ukupno 127 hrvatskih gradova te 17 od 20 županija.

Istog dana potpisan je tripartitni ugovor između MINGORP-a, FZOEU-a i UNDP-a o sufinanciranju projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama RH (SGE projekt).

SGE konferencija je okupila preko 300 sudionika, od kojih oko 150 predstavnika gradova i županija te je uspješno realizirala postavljene ciljeve: motivirala je predstavnike lokalne i područne samouprave, pripremljeni su preduvjeti za uspješnu provedbu SGE projekta te je provedena edukacija za pripremu projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

/assets/images/post/315/list/thumb/SGE konf2.jpg

Konferencija je okupila oko 150 predstavnika gradova i županija

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Tuširajte se umjesto kupanja u kadi jer ćete na taj način potrošiti i do 50% manje energije i vode.