Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

U Zagrebu otvorena prva Zelena knjižnica energetske efikasnosti

U Zagrebu otvorena prva Zelena knjižnica energetske efikasnosti

Građanima te stručnjacima s područja tehničkih znanosti, danas je predstavljena prva Zelena knjižnica energetske efikasnosti (ZeeK) koja na jednom mjestu obuhvaća stručne publikacije i brošure dostupne svim zainteresiranima za povećanje energetske efikasnosti kroz primjenu energetski efikasnih mjera kao i obnovljivih izvora energije. ZeeK je otvoren u suradnji UNDP-a i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu a smještena je u Zbirci službenih publikacija na 4. katu knjižnice

Pozdravnim govorom nazočnima se obratila prof., Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu: “Pred izazovima koje je pred nas postavilo novo doba, jedan od najvećih zacijelo je očuvanje vrijednosti koje su nam ostavljene u baštinu. Zelena knjižnica energetske efikasnosti, koja će ovdje pronaći svoj prvi trajni dom u Hrvatskoj, ovdje je da nas podsjeti na tu odgovornost, ali i da nas informira o mogućnostima koje su nam pritom na raspolaganju.“, zaključila je Seiter-Šverko. 

/assets/images/post/1085/list/thumb/ZeeK.JPGMaja Rajčić, stručna savjetnica za analizu i ocjenjivanje mjera gospodarenja energijom, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je rekla: „Fond potiče sve aktivnosti i provodi mjere u području racionalnog gospodarenja energijom i energetske učinkovitosti za građane, tvrtke, jedinice lokalne i regionalne samouprave i državne institucije. Ovim putem Fond iskazuje podršku i današnjem događaju, čime daje dodatan poticaj predstavnicima obrazovnih institucija i akademske zajednice, a posebno Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, da otvaranjem Zelene knjižnice pomogne educiranju građana i stručne javnosti o značaju energetske učinkovitosti.“


„Energetska učinkovitost i racionalno korištenje energije danas je od presudne važnosti u Republici Hrvatskoj - pogotovo kada znamo da uvozimo gotovo 50 posto energije a finalna potrošnja samo u zgradarstvu je 40 posto ukupne energije. Stoga je važno podići svijest o tome kako koristiti energiju kako kod građana tako i kod predstavnika lokalne i državne uprave – poticanjem smanjenja potrošnje, odnosno racionalne upotrebe svih energenata i vode u domovima ali i uredima i svim javnim zgradama.“ istaknula je Ana Pavičić-Kaselj, pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. 

„Ova zelena knjižnica energetske efikasnosti, skraćeno ZeeK, nova je vrsta edukativnog informativnog mjesta koja se otvaraju u sklopu EE projekta. Ona sadrži sve informacije namijenjene općoj javnosti koje se mogu naći u ostalim info-točkama, ali kao što doliči instituciji poput Nacionalne i sveučilišne knjižnice, ona također sadrži i sve tehničke i stručne publikacije koje su izdane tijekom sedmogodišnjeg rada na našem projektu. Ova impresivna zbirka ima raspon od visoko tehnoloških priručnika za energetske savjetnike do animiranih filmova za osnovnoškolsku djecu.“ kazala je Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a.

Priopćenje za medije

Letak

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. U slučaju preopterećenog bubnja, rublje se neće kvalitetno oprati.