Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Učenici Eko škola posjetile EE info centar u Zadru

Učenici Eko škola posjetile EE info centar u Zadru

U sklopu održavanja svečanosti povodom Dana grada Zadra, danas su učenici Eko škole u OŠ Šime Budinića u Zadru posjetili Info centar energetske efikasnosti. Ovo je treća grupa učenika OŠ Šime Budinića koja je sudjelovala u edukacijskoj radionici o EE i OiE. 

Na početku radionice učenici su predstavili svoju Eko školu i rezultate koje su do danas postigli u području sustavnog gospodarenja energijom i zaštite okoliša. Rekorderi u sakupljanju starog papira u županiji, ostvarili najveći rast uštede potrošnje energenata u županiji samo su neka postignuća čime se učenici Eko škole mogu pohvaliti.

Po završetku interaktivne radionice učenici su radili eksperimente i izračune: koliko se baci vode na godišnjoj razini ako slavina kaplje (cca 60 kapi u minuti), kolike su godišnje uštede ako se klasična žarulja sa žarnom niti zamijeni ekvivalentnom fluorokompaktnom štednom žaruljom te koliko se u prosječnom kućanstvu uštedi na godišnjoj razini ako se uređaji isključe iz stand by načina rada. Učenici Eko škole sustavno gospodare energijom u svojoj školi te smo im pokazali Informacijski sustav za gospodarenje energijom i njegove funkcionalnosti koje mogu i oni koristiti za svoje analize potrošnje. 

Nakon radnog dijela radionice zajedno smo obišli Centar te vidjeli primjere ispravno izolirane kuće, solarnih sustava, fluorokompaktne i LED žarulje koje napaja sunčeva energija, brod, automobil i dr. Posebno zanimanje pokazali su za bicikl na pogon sunčevom energijom. 

 

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Izolacijom potkrovlja kuće, godišnje je moguće uštedjeti i do 40% energije za grijanje. Naknadna toplinska izolacija krova je jednostavna i ekonomski vrlo isplativa!