Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

UNDP obilježava Dan zaštite okoliša

UNDP obilježava _Dan zaštite okoliša_

Projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj pokrenuo je inicijativu vezanu uz educiranje šire javnosti Republike Hrvatske o mogućnostima štednje energije i s tim poveznog osobnog doprinosa smanjenju emisija stakleničkih plinova. Sukladno ovoj inicijativi, a u suradnji Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, Program za razvoj ujedinjenih naroda će 5. lipnja prigodno obilježiti Dan zaštite okoliša.

Ovaj je datum je postao posebice značajan za građane Hrvatske u kontekstu nedavne ratifikacije Kyoto protokola, kojim se Republika Hrvatska obvezala da će u razdoblju od 2008. do 2012. smanjiti emisije stakleničkih plinova za 5% ispod razine iz 1990. godine. Na lokalnoj razini, UNDP je postigao sporazum sa gradovima i županijama partnerima, koji su u procesu implementacije projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama, da se organizira zajedničko obilježavanje Dana zaštite okoliša po centralnim gradskim trgovima, gdje će se građanima distribuirati prigodni edukativni materijali.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Zamjenom kotla na lož ulje (starog 20 godina) kondenzacijskim plinskim kotlom na ukapljeni naftni plin (UNP) moguće je uštedjeti od 26-44%, ovisno o lokaciji. Investicija se za Zg isplati u roku od 4,4, a za Split u roku od 7,5 godina.