Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Zadarski Tjedan EnU obilježila zanimljiva predavanja i radionice

Zadarski Tjedan EnU obilježila zanimljiva predavanja i radionice

Nakon potpisivanja Pisma namjere i politike Zelenog ureda za 2 osnovne škole u Zadru te predavanja o gotovo nultoj arhitekturi, Tjedan energetske učinkovitosti Grada Zadra nastavljen je zanimljivim predavanjima.

Prvo je održao prof. dr. sc. Majdandžić u srijedu, na kojem je predstavio sustave korištenja sunčeve energije te prisutnima približio barijere koje je potrebno premostiti kako bi se postalo povlašteni proizvođač električne energije. Hrvatska se obvezala da do 2020 udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora dostigne 20%, a mi smo trenutačno na 1,5%, od toga sunčeve energije 0,001%. 

/assets/images/post/1175/list/thumb/SEC savjeti za gra¦Ĺane.JPGIstovremeno je Solarni edukacijski centar Zadarske županije bio otvoren za građane koji su tražili savjete o postavljanju solarnih sustava.

U četvrtak, 25. travnja je Andrea Rajčić, predstavnica FZOEU-a pojasnila koncept racionalnog gospodarenja energijom te načine sufinanciranja projekata na polju poticanja EnU i obnovljivih izvora energije. Grad Zadar je jedan od odobrenih korisnika sredstava FZOEU-a za projekte sufinanciranja korištenja OiE u kućanstvima te će zajedno sa Fondom sudjelovati u iznosu od 60% za 36 kućanstava. Nebojša Kalanj, predstavnik Grada Koprivnice i voditelj njihovog EE info ureda predstavio je projekt Covenant CapaCity koji za cilj ima pomoć pri izradi akcijskog plana energetski održivog razvitka (SEAP) koji je u fazi izrade za Grad Zadar. Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne agencije sjever, predstavio je prvu fazu izrade SEAP-a, analizu energetske potrošnje Grada. Pritom je za objekte Grada (škole, vrtiće i Gradsku upravu), koristio nacionalni Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE) koji je u potpunosti za Zadar uspostavljen, provjeren i zaključan.

/assets/images/post/1175/list/thumb/radionice 1.JPGPetak, 26.travnja se obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije pa su tom prilikom učenici OŠ Stanovi i OŠ Šime Budinića, koji su u ponedjeljak potpisali Politiku ZU, prisustvovali radnom sastanku i radionici na kojoj su predstavljeni izvori energije (obnovljivi i neobnovljivi) kao i savjeti za poboljšanje energetske efikasnosti. Predstavljen je plan aktivnosti te je postavljen cilj da se u narednih 5 godina smanje emisije CO2 za 15%. Učenici su posjetili EE info centar te su imali priliku vidjeti proizvode koje su izradili učenici SŠ Vice Vlatković: električni automobil, električno vozilo za golf terene i bicikl na solarni pogon.

/assets/images/post/1175/list/thumb/radionice 3.JPG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Energetski najefikasniji je kondenzacijski kotao. Njegovom ugradnjom se postižu uštede od 10-15% u usporedbi s drugim novim kotlom, a do 25% u odnosu na kotlove starije od 30 godina.