Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Zaposlenici UN-a u Hrvatskoj u službi Centra za autizam

Zaposlenici UN-a u Hrvatskoj u službi Centra za autizam

Povodom Dana UN-a, koji se obilježava 24. listopada, zaposlenici UN-ovih agencija u Hrvatskoj danas su uredili prostorije Centra za autizam – od bojanja hodnika i učionice do uređenja vanjskog i zimskog vrta. Inicijativa je organizirana kao jedan u nizu događanja u sklopu obilježavanja 20 godina primitka Hrvatske u Ujedinjene narode. Ova godišnjica obilježena je i posjetom Glavnog tajnika UN-a Hrvatskoj u srpnju ove godine. Zaposlenike i predstavnike svih UN-ovih agencija predvodila je koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, a pridružio im se ministar zdravlja Rajko Ostojić, Voditeljica Odjela za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Sanja Musić Milanović i ravnatelj Centra Ivica Dokleja.

Akciju su svojom nazočnošću podržali i posebna izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom Vesna Škulić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić te ambasador dobre volje Centra za autizam Zlatan Zuhrić Zuhra.

„Želimo naglasiti da je izvorna misija UN-a pomagati ljudima da žive bolje. To je svakodnevni rad koji nas puni energijom i predanošću. I sam Glavni tajnik je povodom obilježavanja Dana UN-a rekao: 'UN nije samo mjesto susreta diplomata. Svatko od nas, na svoj način može učiniti nešto kako bismo izgradili bolji svijet za sve'," navela je Vinton. „Mislimo da je društveno koristan rad najbolji način za ilustraciju ove izjave Glavnog tajnika."

U aktivnostima su sudjelovali zaposlenici svih sedam agencija UN-a u Hrvatskoj: Programa UN-a za razvoj (UNDP), Ureda visokog povjerenika za izbjeglice (UNHCR), UN-ovog Fonda za djecu (UNICEF), Međunarodnog kaznenog suda za za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetske banke (WB).

UN-ovoj akciji u Centru za autizam u Zagrebu, pridružili su se i članovi UNDP-ovog Projekta COAST iz Splita koji su djeci štićenicima splitskog Centra za autizam darovali sredstva, opremu i pribor za kreativni rad i razvoj djece te didaktičke igračke koje će koristiti u obrazovanju u vrijednosti od 6.500 kuna.

„Autizam je stanje koje je trajno i ujedno znači cjeloživotnu invalidnost neke osobe. Samim time 1.115 naših sugrađana s autizmom, koliko ih je danas u Registru osoba s invaliditetom, traži pomoć svih nas zajedno – zdravstva, sustava socijalne skrbi, obrazovanja, ali i svih koji su na bilo koji način spremni pomoći," upozorio je ministar Ostojić. „Mi u Ministarstvu zdravlja dobili smo više inicijativa za poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite osobama s autizmom i nastojat ćemo sustav poboljšati kako bi one zasluženo dobile primjereniju stručnu pomoć, kako bi poremećaji iz autističnog spektra bili ranije prepoznati i dijagnosticirani, bolje dostupna terapija i lijekovi, tamo gdje je to moguće osnovani specijalizirani dijagnostički timovi, mreže klinika i odjela."

Slijedom saznanja stečenih nakon sudjelovanja na konferenciji 50th Annual World Focus on Autism (50.-ti svjetski godišnji skup o autizmu) kojeg je u New Yorku u rujnu ove godine organizirala supruga Glavnog tajnika UN-a Ban Soon-taek, Musić Milanović je naglasila kako se Hrvatska uključila u svjetski pokret jačanja svijesti o autizmu. Osim što će se Hrvatska uključiti u ovu svjetsku kampanju, obilježit će i Svjetski dan autizma (2. travnja). Zajedničkim naporima radit će se na informiranju javnosti i na rješavanju problema s kojima se susreću osobe s autizmom.

Centar za autizam izabran je kako bi se skrenula pažnja na potrebe osoba s invaliditetom općenito, a posebice na potrebe osoba koje žive s autizmom. Ovom inicijativom nastoji se naglasiti njihovo pravo na jednakost, ljudsko dostojanstvo, pravo na ispunjen i dostojanstven život te na aktivno sudjelovanje u zajednici. „Zaposlenici agencija UN-a u Hrvatskoj danas su u službi naših korisnika," rekao je ravnatelj Centra Ivica Dokleja. „Danas će na simboličan način pokušati urediti i uljepšati njihov životni prostor u ustanovi, dotaći ih svojom pažnjom i skrenuti pozornost tijelima države i općoj javnosti na autizam. UNDP već niz godina podupire aktivnosti Centra i pomaže rješavanju problema nedovoljne skrbi za osobe s autizmom i nedovoljno regulirani status jedine specijalizirane rehabilitacijske ustanove za osobe s autizmom." Također je naglasio da je autizam rastući problem širom svijeta za koji UN traži posebnu pažnju i akciju vlada zemalja članica.

Nakon obilaska Centra, ministar Ostojić se složio da je potrebno pokrenuti obuhvatni projekt koji bi doprinio jačanju svjesnosti o potrebama osoba s autizmom i jačanju sustava nacionalnih tijela koja mogu pružiti odgovor na njihove potrebe. Slijedom razgovora s ravnateljem Centra i predstavnicima UN-ovih agencija u Hrvatskoj, zadužio je pomoćnicu ministrice socijalne skrbi, Ivu Prpić, da sazove među-ministarski sastanak s ministarstvima zdravlja, obrazovanja i socijalne politike, kako bi mogli donijeti odluke o organizaciji podrške za osobe s autizmom na razini cijele Hrvatske.

Skrb je do sada bila fragmentirana, nesustavna i nepravovremena i zbog toga su najviše patila djeca, jer nije bilo rane dijagnostike i rane intervencije, kao i odrasli, jer za njih nisu stvorene adekvatne usluge, nije postojalo njihovo sustavno uključivanje u zajednicu, niti im je omogućeno da rade poslove koje su sposobni raditi. Cilj je stvoriti preduvjete za istovremeno postupanje ova tri ministarstva i organiziranje koordiniranih usluga - od rane intervencije, preškolskog i školskog odgoja i obrazovanja, zapošljavanja te pružanja socijalnih usluga, odnosno rehabilitacije u zajednici, naspram isključivoj ovisnosti o smještaju u ustanovama.

Nije poznato koliko je građana Hrvatske zahvaćeno poremećajima iz autističnog spektra. Registrirano ih je nešto više od tisuću. Prema umjerenim procjenama možemo pretpostaviti da se brojka kreće između osam i 20 tisuća građana. No, ne treba zanemariti da nova istraživanja ukazuju da se danas rađa jedno dijete s autizmom na svakih 110 djece, a kad je riječ o dječacima jedan na 70. U Hrvatskoj ne postoji referalni centar za autizam, nema niti jedan specijalizirani dijagnostički tim i odjel za autizam, a još 2000. godine nas je Komisija Vijeća Europe upozorila da bi na broj stanovnika trebali imati barem tri takva odjela i tima.

Preuzeto sa: www.undp.hr

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Centrifuga perilice rublja trebala bi imati barem 1000 okretaja u minuti. Odaberete li centrifugu na 1600 okretaja/min., moguće je uštedjeti i do 30% električne energije.