Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Završena edukacija korisnika iz Šibensko-kninske županije te Gradova Vodica i Drniša

Završena edukacija korisnika iz Šibensko-kninske županije te Gradova Vodica i Drniša

U informatičkoj učionici Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku održane su dvije ISGE radionice namijenjene krajnjim korisnicima objekata u vlasništvu Šibensko-kninske županije te Gradova Vodica i Drniša.

Prva radionica je bila namijenjena korisnicima obrazovnih institucija Šibensko-kninske županije i krajnjim korisnicima Grada Vodice i na njoj je prisustvovalo 15 sudionika koji će pratiti tjednu i mjesečnu potrošnju energenata na 15 Šibensko-kninskih objekata i 5 vodičkih objekata.

Druga radionica je bila namijenjena zdravstvenim institucijama Šibensko-kninske županije i krajnjim korisnicima Grada Drniša, te je prisustvovalo 12 sudionika koji će također pratiti potrošnju energenata na 10 Šibensko-kninskih objekata i 7 drniških objekata.

Ovim radionicama završene su edukacije krajnjih korisnika u Šibensko-kninskoj županiji kao i u Gradovima Vodicama i Drnišu, te je uspostavljen Registar javnih zgrada i sustavno se gospodari energijom u svim objektima. Šibensko-kninska županija broji 71 objekt za koji su unijeti svi podaci u ISGE te je definirano 118 mjernih mjesta na kojim je 8135 računa i 1114 tjednih očitanja. Za Grad Vodice su uneseni poadci u ISGE za svih 5 objekata te je definirano 19 mjernih mjesta na kojima je 872 računa i za sada samo 16 tjednih očitanja. Grad Drniš također ima sve objekte u ISGE, odnosno njih 7 koji imaju definirana 22 mjerna mjesta u kojima je 1305 mjesečnih računa i 10 tjednih očitanja.

Praćenje potrošnje ključno je za sustavno gospodarenje energijom i predstavlja jedan od koraka provedbe SGE projekta, a po brojkama se već vidi da su korisnici u tjedan dana nakon edukacija počeli unositi tjedna očitanja.

Uvodnu riječ je održao Josip Aras, viši savjetnik u razvojnoj agenciji i član EE tima, koji je prisutnima pojasnio njihove obveze i dužnosti prema ZUKE-u, kao i rezultate provedbe SGE projekta do sada u Županiji. Regionalna administratorica ISGE sustava Lana Hudetz prisutnima je pojasnila ulogu i funkcionalnosti Informacijskog sustava za gospodarenje energijom (ISGE), te ih zajedno s Goranom Hudetzom, tehničkim asistentom, uputila u princip unosa mjesečnih računa kao i tjednih očitanja u sustav. Domarima je pojašnjeno na koji način će tjedno očitavati brojila te kako očitavati digitalna brojila električne energije. Objašnjeno im je kako zatražiti od HEP-a pristup u mjerne podatke i kako odabrati opskrbljivača električne energije, jer dosta korisnika još uvijek plaća energiju uravnoteženja.

/assets/images/post/1233/list/thumb/ISGE KK ŠKŽ  i Grad Vodice_V.jpg

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Godišnja ušteda vode na umivaoniku s perlatorom može iznositi i preko 9000l! Ne zaboravite ih redovito čistiti, npr. ispiranjem uloška perlatora ili namakanjem u vodi sa octom (za uklanjanje naslaga kamenca).