Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

ZeeK otvorena u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek

ZeeK otvorena u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek

Građanima te stručnjacima s područja tehničkih znanosti grada Osijeka, danas je predstavljena Zelena knjižnica energetske efikasnosti (ZeeK) koja na jednom mjestu obuhvaća stručne publikacije i brošure dostupne svim zainteresiranima za povećanje energetske efikasnosti kroz primjenu energetski efikasnih mjera kao i obnovljivih izvora energije. ZeeK se otvara u suradnji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, a smještena je u Austrijskoj čitaonici na 1. katu knjižnice.

Cilj otvaranja Zelene knjižnice energetske efikasnosti je učiniti stručne publikacije dostupnijima stručnjacima, pripadnicima akademske zajednice, studentima i građanima te i na taj način potaknuti povećanje odgovorno ponašanje pri upotrebi energije kroz primjenu energetski efikasnih mjera kao i obnovljivih izvora energije.

Pozdravnim govorom nazočnima se obratila Svjetlana Mokriš, voditeljica Posudbenog odjela Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (GSKOS): “ U sklopu provedbe projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj razvijeni su razni informativni i obrazovni materijali, priručnici i radne knjige, informativno obrazovne brošure te informativno obrazovni plakati i naljepnice koji se nastoje učiniti dostupnijim građanima i stručnjacima otvaranjem Zelenih knjižnica energetske efikasnosti (ZeeK). Navedene publikacije smještene su na posebno oblikovanim i prepoznatljivim policama. Publikacije su već nekoliko mjeseci dostupne našim korisnicima. Kvalitetan sadržaj i privlačan izgled publikacija svakako su pridonijeli velikom interesu korisnika za njih. Prva Zelena knjižnica energetske efikasnosti (ZeeK) otvorena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te nam je osobito zadovoljstvo što danas otvaramo drugu u Hrvatskoj i to u našoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici.“, zaključila je Mokriš.

„Zelena knjižnica energetske efikasnosti, skraćeno ZeeK, nova je vrsta edukativnog informativnog mjesta koja se otvaraju u sklopu EE projekta. Ona sadrži sve informacije namijenjene općoj javnosti koje se mogu naći u ostalim info točkama, ali kao što doliči instituciji poput Gradske i sveučilišne knjižnice, ona također sadrži i sve tehničke i stručne publikacije koje su izdane tijekom sedmogodišnjeg rada na našem projektu. Ova impresivna zbirka ima raspon od visoko tehnoloških priručnika za energetske savjetnike do animiranih filmova za osnovnoškolsku djecu.“ kazao je Goran Čačić, nacionalni voditelj projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, UNDP.

/assets/images/post/1118/list/thumb/Zeek Osijek_Goran Čačić i Svjetlana Mokriš.jpg

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Kod kupnje klimatizacijskog uređaja, obratite pažnju na faktor hlađenja uređaja - COP ili EER (uglavnom se kreće od 2,5 do 4). Veći COP faktor označava energetski efikasniji uređaj.