Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Energetska povelja

Energetska povelja gradonačelnika i župana Republike Hrvatske deklarativni je akt predstavnika lokalne i područne samouprave kojim se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih njenih građana. Potpisivanje Povelje inicirano je zato da bi pitanje energetske efikasnosti dobilo prioritet u strateškim planovima lokalne i regionalne samouprave i političku podršku poglavarstava.

U nepunih godinu dana Energetsku povelju gradonačelnika i župana Republike Hrvatske potpisali su predstavnici svih 127 gradova i 20 županija u Hrvatskoj. 

Potpisivanje Energetske povelje prvi je korak uvođenja sustavnog gospodarenja energijom u gradove i županije čime se iskazala svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana.

Tekst povelje je, ispred Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, javnosti predstavio predsjednik Udruge Vojko Obersnel, u svibnju 2008. godine u Splitu, na Prvoj radnoj konferenciji gradova i županija Republike Hrvatske o sustavnom gospodarenju energijom.

 /assets/images/post/168/list/thumb/Energetska povelja.jpg

 

Tekst Energetske povelje

Mi, župani i gradonačelnici, duboko smo zabrinuti zbog klimatskih promjena, porasta potrošnje energije, povećane ovisnosti Republike Hrvatske o uvozu fosilnih goriva, te njihovim utjecajima na okoliš i gospodarstvo.

Prepoznajemo i razumijemo bitnu ulogu energije u kvaliteti življenja i stanju okoliša, te prednosti održive proizvodnje i održivog korištenja energije koji pridonose ekonomskom razvitku i očuvanju životne sredine.

Svjesni smo da su energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije jedan od najvažnijih čimbenika održivog razvoja. Stoga ćemo kontinuirano povećavati energetsku efikasnost, koristiti obnovljive izvore energije te sustavno gospodariti energijom u našim gradovima i županijama. Time ćemo poticati otvaranje novih radnih mjesta , regionalni ekonomski razvitak, te povećavati sigurnost opskrbe energijom. 

Aktivno ćemo promovirati energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i gospodarenje energijom, kako u našim zgradama i komunalnim sustavima, tako i u domovima svih građana, te u poslovnom sektoru.

Potpisivanjem ove povelje želimo sva naša nastojanja usmjeriti ka boljoj i održivoj energetskoj budućnosti u našim gradovima i županijama, a na dobrobit svih naših građana.

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Grijete li potrošnu toplu vodu električnim bojlerom, namjestite ga na ekonomični rad - to podrazumijeva da se održava temperatura vode između 55 i 60°C.
Rezultati SGE projekta
  • U 68 gradova i 15 županija su uspostavljeni Uredi za gospodarenje energijom i oformljeni EE timovi i koji aktivno prate i planiraju potrošnju energenata.