Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Putnički prijevoz

/assets/images/post/post_3e8185e1-79d1-4f69-8b65-230164dc79a1/list/thumb/prijevoz.JPGCestovni promet najviše doprinosi nizu ekoloških i zdravstvenih problema. U zadnjih 20 godina, cestovni je promet povećan za više od 80%. Izgaranje fosilnih goriva koja se koriste za pogon automobila odgovorno je za emisije sumpor dioksida koji uzrokuje kisele kiše; dušikovog oksida koji utječe na dišni sustav i plućne funkcije, a može izazvati bronhijalne probleme i astmu; ugljičnog dioksida koji uzrokuje efekt staklenika i ugljičnog monoksida koji može utjecati na središnji živčani i kardiovaskularni sustav. Izgradnja cesta smanjuje i odvaja područja životinjskih staništa, a povećani promet utječe na naše zdravlje naročito u vrlo naseljenim područjima. 
Jedna litra Super 95 goriva sagorijevanjem ispušta oko 2,4 kg CO2, a jedna litra dizela oko 2,7 kg CO2. 
Zamislite situaciju kada trebate održati dva sastanka u istom danu na različitim lokacijama. Svaki od njih zahtijeva minimalno jedan sat utrošenog vremena u svakom susretu i minimalno jedan sat utrošenog vremena na putovanje na svaki sastanak. Uvođenjem sastanaka održavanih putem interneta možete najmanje dvostruko povećati vašu produktivnost a istodobno smanjiti troškove vezane uz putovanja.

Kombinirajući rezultate koji se odnose na financijske uštede, korist za okoliš i produktivnost, argumenti koji stoje na strani korištenja komuniciranja putem interneta vrlo su uvjerljivi.

Važno je razumjeti da sastanci putem interneta ne mogu u potpunosti zamijeniti tradicionalne „lice u lice“ sastanke. Uvijek će postojati situacija kada je neophodno uživo se sastati s klijentom ili partnerom, ali ono što je potrebno za dobrobit nas i planete jest smanjiti količinu nepotrebnog svakodnevnog putovanja.

Ima li alternative?

Širokopojasne internetske veze i napredne tehnologije daju mogućnost održavanja više sastanaka dnevno uz zadovoljavajuću kvalitetu komunikacije./assets/images/post/post_3e8185e1-79d1-4f69-8b65-230164dc79a1/list/thumb/Transport.jpg

Moderne web konferencije preko video poziva otvaraju novo poglavlje u odnosu na dosadašnje tradicionalne sastanke i konferencije. Istovremenim prijenosom slike i zvuka omogućuje se kontakt i uključivanje više osoba. Prezentacije, dokumente i datoteke moguće je dijeliti među sudionicima u stvarnom vremenu te svaki od njih ima mogućnost kontrole i rada na zajedničkim materijalima. Ovime se ujedno i utječe na smanjenje količine radnog materijala kojega bismo ispisali na papiru.

 

 

 

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Redovito čistite žarulje, lustere i lampe jer zaprljanost smanjuje njihov učinak. Nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti.
Rezultati SGE projekta
  • U 68 gradova i 15 županija su uspostavljeni Uredi za gospodarenje energijom i oformljeni EE timovi i koji aktivno prate i planiraju potrošnju energenata.