Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Računala i računalne komponente

/assets/images/post/173/list/thumb/Racunala.JPGRačunala i računalne komponente bitan su alat u svakodnevnom radu. Njihova efikasna upotreba je odlučujuća ako se tvrtka odluči za zeleni pristup u poslovanju.

Imajte na umu da godišnje u svijetu elektronički otpad raste tri puta brže od drugih vrsta otpada te da računalne komponente i monitori u sebi sadrže teške metale koji utječu na zdravlje ljudi, biljaka i životinja.

Ako nema potrebe za kupovinom novog računala, nadogradite staro, a neispravne komponente odlažite na za to namijenjenim mjestima. Nemojte uključivati računalo ili monitor ako ga ne mislite koristiti.

Jeste li znali da će vas računalo koje ostavite upaljeno u tzv. stand-by načinu rada svaki dan 16 sati (nakon odlaska iz ureda), godišnje koštati oko 150 kuna?Pomnožite li to s brojem računala u tvrtki, ova će cijena biti mnogo veća.

 

3 brza savjeta: 

  1. Uređaji koje kupujete trebali bi imati mogućnost rada u stanju slabijeg napajanja (tzv. stand-by način rada) te opciju samogašenja (stavljanja u tzv. hibernate funkciju) 
  2. Ako je ikako moguće, nabavite multifunkcionalan uređaj koji u sebi sadrži funkcije fotokopirnog uređaja, skenera, faksiranja i pisača, kao i mogućnost da svoje dokumente šaljete elektronskom poštom (e-mail) izravno iz uređaja, umjesto da svaki od njih ispišete na papir i pošaljete npr. faksom.
  3. Kada ne upotrebljavate uređaje – ugasite ih! Iako minimalno, stand-by način rada ipak koristi energiju što je vidljivo na vašem mjesečnom računu. Gasite ih i kada odlazite na ručak, na put, a naročito noću i tijekom vikenda.
 

Pisači


Tipični pisač je napravljen od plastike, metala, pjene i gume. Većina ovih komponenata može biti ponovno upotrijebljena i reciklirana, ali mora biti zbrinuta na način kako se elektronički otpad zbrinjava, poštujući propise o zbrinjavanju elektroničkog otpada.

/assets/images/shared/list/thumb/Printer.jpg

Proizvođači pisača u svojim specifikacijama trebaju navesti od kojih je materijala uređaj proizveden. Mnoge tvrtke koje prodaju elektroničke proizvode zbrinjavaju stare, istrošene patrone i cjelokupne uređaje. Originalne patrone su nakon potrošenog tonera ili tinte i dalje upotrebljive te se nakon pravilne obrade (čišćenjem i dopunjavanjem) mogu koristiti u nekoliko ciklusa. Ponovno punjenje patrona ne oštećuje pisače, a u prilog tome ide činjenica da se trećina korisnika pisača odlučuje za ponovno punjenje patrona.

Većina patrona može se puniti najmanje 10-tak puta. To uvelike ovisi o samom tipu patrone, ali isušivanje, začepljenje, dotrajalost i učestalost upotrebe također utječu na broj punjenja.

Koji pisač biste trebali kupiti ovisi o prirodi vašeg posla. Primjerice, ukoliko su vaše dnevne potrebe uglavnom orijentirane na ispisivanje tekstualnih dokumenata, kupite laserski pisač, a ako imate veću potrebu za ispisiv

anjem slika, koristite Ink Jet pisače.

Prilikom kupovine novog pisača, osim na samu cijenu uređaja obratite pažnju na karakteristike koje, između ostalog, uključuju:

  • broj ispisa stranica pojedine boje
  • potrošnju električne energije prilikom korisnog rada i u stand-by načinu rada
  • razinu buke koju pisač stvara (izraženu u dB)
  • brzinu ispisa stranica i
  • maksimalni predviđeni broj ispisanih stranica (vijek trajanja uređaja).

 

Fotokopirni uređaji

/assets/images/shared/list/thumb/Fotokopirni uredjaj.jpgUvijek uzmite u obzir činjenicu da fotokopirni uređaji troše najviše energije za zagrijavanje tinte, stoga ako je vrijeme zagrijavanja tinte kratkog odziva (do 10 sekundi), uređaj možete držati u stanju niskog napajanja (u stand-by stanju), a da to ne ometa vaš rad.

Noviji fotokopirni uređaji se mogu programirati na tjednoj razini (7 dana), čime možete osigurati njegovo gašenje i paljenje a da se ne brinete jeste li ga fizički ugasili na kraju radnog dana. Nadalje, odaberite one fotokopirne uređaje koji imaju mogućnost štednje tinte te mogućnost nadogradnje ladica u koje možete stavljati već iskorišteni papir kako biste ispisali dokument koji će vam služiti kao privremeni radni materijal.

Ukoliko nemate potrebe za svakodnevnim korištenjem fotokopirnog uređaja, razmislite o privremenom najmu. Pri najmu fotokopirnog uređaja provjerite njegovu ispravnost i potrebne funkcije, nakon koliko je ispisa iznajmljivač dužan ponovno puniti toner i sl.

 

Faks uređaji

Prije nego odlučite slati dokument putem faksa, razmislite ima li osoba kojoj šaljete mogućnost zaprimanja dokumenta putem e-maila. Komunikacija putem interneta je ekološki prihvatljiva alternativa i trebalo bi je koristiti kad je god to moguće.

Ako ipak imate potrebu komunicirati sa svojim poslovnim partnerima putem faksa, nabavite uređaj koji ima mogućnost štednje tinte. Imate li u uredu nekoliko faks uređaja, preusmjerite aktivnosti na samo jedan, a druge isključite. Papir koji koristite za slanje faks poruka može na jednoj strani već biti iskorišten, pa nastojte ladice puniti korištenim papirom koji još uvijek ima jednu slobodnu stranicu.

 

Skeneri

/assets/images/shared/list/thumb/Skener.jpg

Skeneri više razlučivosti (kvalitetnije obrade skeniranog dokumenta) koriste više energije čak i kada su upaljeni, ali ne obavljaju nikakav rad. Ako u uredu više suradnika ima potrebu koristiti skener, dijelite
resurse i koristite samo jedan tako da je skener svima pristupačan preko uredske mreže. Imajte upaljen skener samo kada ga namjeravate koristiti.

 
 

Multifunkcionalni uređaji

Multifunkcionalni uređaji su uređaji koji u sebi imaju integrirane funkcije faksiranja, kopiranja, ispisivanja i skeniranja. Prednost multifunkcionalnih uređaja u odnosu na druge je u integraciji različitih funkcija, jednostavnoj uporabi, uštedi na prostoru, uštedi energije te financijskoj uštedi.

 

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Ugradnjom dizalice topline, trošit ćete do 4 puta manje el. energije nego korištenjem radijatora. Isti uređaj moguće je koristiti i ljeti za hlađenje.
Rezultati SGE projekta
  • U 68 gradova i 15 županija su uspostavljeni Uredi za gospodarenje energijom i oformljeni EE timovi i koji aktivno prate i planiraju potrošnju energenata.