Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Rasvjeta

Najefikasniji način rasvjete imat ćete ako pametno koristite prirodno svjetlo. Vaš radni stol trebao bi biti smješten blizu prozora tako da do vas može dopirati prirodno svjetlo kako bi imali što manje potrebe za umjetnom rasvjetom. Maksimalno iskorištenje dnevnog svjetla moguće je postići redovitim čišćenjem prozora, izbjegavanjem postavljanja prevelikog broja biljaka ispred prozora i izbjegavanjem tamnih zavjesa.

/assets/images/post/176/list/thumb/Stedna zarulja.jpg

Svatko od nas ponekad nepotrebno ostavlja upaljeno svjetlo, no u nekim slučajevima, ova navika je kronična. Rasipanje električnom energijom koju koristimo za rasvjetu može se smanjiti jednostavnom ugradnjom senzorske rasvjete. U odnosu na standardne žarulje, postoje i tzv. fluokompaktne (štedne) žarulje koje mnogo efikasnije koriste energiju te time štede novac. Na tržištu se nalaze štedne žarulje koje dugoročnim korištenjem mogu uštedjeti do 80% trenutnih troškova žarulja sa žarnom niti. U odnosu na standardne žarulje, štedne žarulje traju osam puta dulje i troše pet puta manje električne energije. Ipak, tzv. štedne žarulje spadaju u opasni otpad tako da ih je potrebno odgovorno odložiti na za to predviđeno mjesto. Jeste li znali da standardne žarulje (sa žarnom niti) koriste samo 5 % energije za dobivanje svjetla, a 95 % energije se gubi na toplinu?

Senzorska rasvjeta omogućava da se svjetlo automatski gasi i pali ovisno o prisutnosti osoba u prostoriji. U malim uredima gdje je rasvjeta snage 1 kW nepotrebno upaljena samo dva sata dnevno, godišnje se nepotrebno potroši 250 kuna. Ako tome dodamo veći broj ureda, konferencijskih i ostalih zajedničkih prostorija, ugradnja senzora je time još isplativija.

 /assets/images/post/176/list/thumb/Stara v stedna zarulja.JPG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Redovito provjeravajte filtere i razinu soli u perilici. Također, čistite unutrašnjost perilice, a prije stavljanja posuđa u perilicu obavezno uklonite krupne ostatke hrane.
Rezultati SGE projekta
  • U 68 gradova i 15 županija su uspostavljeni Uredi za gospodarenje energijom i oformljeni EE timovi i koji aktivno prate i planiraju potrošnju energenata.